Verbeter de voedingsbalans in uw brood- en banketproducten

Bakery

16 mrt. 2025

Verbeter de voedingsbalans in uw brood- en banketproducten

Het creëren van voedingsrijke producten is belangrijk voor de gezondheid van de consument en het succes van uw bakkerij. Door nieuwe methoden en slimme vervangingen van ingrediënten te gebruiken, kunnen (banket)bakkers de voedingswaarde van hun producten verbeteren zonder smaakverlies. Ontdek hoe u kunt voldoen aan de groeiende vraag naar gezondere opties.

VOEDINGSBALANS BEGRIJPEN

Voedingsbalans houdt in het consumeren van de juiste hoeveelheden van alle essentiële voedingsstoffen zonder de ene voedingsstof te veel te benadrukken ten koste van de andere.

Een uitgebalanceerd dieet voorziet het lichaam van de juiste verhouding voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede gezondheid en functioneren.

HOE BEHOUD U EEN VOEDINGSBALANS?

Dit zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de richtlijnen voor een gezond dieet met een correcte voedingsbalans:

  • Consumeer minder dan 50 gram suiker per dag;
  • Consumeer minder dan 65 gram vet per dag;
  • Consumeer minder dan 5 gram zout per dag;
  • Consumeer minimaal 500 gram fruit en groenten per dag;
  • Consumeer minimaal 25 gram vezels per dag.

HOE MAAKT U VOEDZAMER BROOD- EN BANKETPRODUCTEN?

Voor bakkers zijn er 2 belangrijke gebieden om de voedingsbalans te bevorderen:

  1. Zout-, vet- en suikergehalte verminderen waar mogelijk;
  2. Voedzame ingrediënten, zoals fruit, en vezelrijke ingrediënten, zoals volkorengranen en zaden, toevoegen.

Puratos biedt innovatieve oplossingen voor elk deel van het eindproduct. Hiermee helpen we bakkers en banketbakkers de voedingswaarde van hun producten te verbeteren, zonder in te leveren op functionaliteit, smaak of textuur.

SUIKER VERMINDEREN IN BROOD- EN BANKETPRODUCTEN

Suiker is het grootste ingrediënt dat consumenten willen verminderen in hun dieet, aangezien een overmatige suikerconsumptie geassocieerd wordt met een hoger risico op het ontwikkelen van obesitas, hart- en vaatziekten, gaatjes in het gebit en meer.

VET VERMINDEREN IN BROOD- EN BANKETPRODUCTEN

Overmatige consumptive van vet, vooral verzadigde en transvetten, kunnen geassocieerd worden met een hoger risico op het ontwikkelen van obesitas en andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten.

Het maken van brood- en banketproducten met lagere vetgehaltes is een geweldige manier om de gezondheid van consumenten op de lange termijn te verbeteren.

ZOUT VERMINDEREN IN BROOD- EN BANKETPRODUCTEN

De gemiddelde wereldwijde inname van natrium door volwassenen is 4310 mg per dag (gelijk aan 10,78 g zout per dag). Dit is meer dan het dubbele van de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Brood draagt aanzienlijk bij aan onze zoutconsumptie. Volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is brood één van de grootste bronnen van zoutinname. Daarom is het belangrijk dat bakkers prioriteit geven aan het verminderen van zout in hun producten.

HET VEZELGEHALTE VERHOGEN IN UR BROOD- EN BANKETPRODUCTEN

Voedingsvezels zijn complexe koolhydraten die niet volledig in de darmen kunnen worden verteerd. Vezels zijn essentieel voor een gezond dieet en voor de algehele gezondheid. Vezels kunnen ook helpen om het suiker- en vetgehalte in gebakken producten te verminderen.

Een manier om consumenten te helpen hun dagelijkse aanbevolen vezelinname te bereiken, is door volkorenbrood te promoten. De Puratos producten zoals Puravita, Softgrain en GrainDesign kunnen allemaal helpen bij het creëren van smakelijke producten met een hoog vezelgehalte.