Desemawards

Bakkerij Jorink en bakkerij Nijkamp winnen Desem Awards

23 aug. 2018

Nieuws

Vandaag zijn de winnaars van de Desem Awards in de categorieën gevuld en ongevuld desembrood bekend gemaakt. Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen heeft gewonnen in de categorie ongevuld desembrood. Martin Nijkamp deed voor het eerst mee aan deze competitie. In de categorie gevuld desembrood ging de Award naar Jorink, De Echte Bakker uit Raalte. Patrick wist de opgaande lijn van de afgelopen jaren knap door te zetten naar het goud. De strijd om de Desem Awards werd dit jaar gestreden bij Davo Stadsbrouwerij in Deventer en Brouwerij Maximus in de Meern. Niet geheel toevallig omdat brood en bier een gemeenschappelijke deler hebben, namelijk fermentatie. Een Brood & Bier sessie, verzorgd door Puratos, maakte dan ook deel uit van het programma. De keuring werd uitgevoerd door Boulanger en lid van het Nederlands BoulangerieTeam, Gerard Vreugdenhil en Marco van Scheijndel, technisch adviseur van desemspecialist Puratos. De kwaliteit van de inzendingen was beter dan eerdere jaren. “Een bewijs dat de Echte Bakkers leergierig en kwaliteitsbewust zijn en beter worden in het bakken van desembrood,” aldus Van Scheijndel.

Prijzen

De tweede prijs ging in beide categorieën naar Boenders, De Echte Bakker uit Eibergen. Eigenaar Gerwin Starink had broodbakker Marcel Leferink en zijn collega Wouter afgevaardigd die bij de eerste deelname meteen heel goed scoorden. De derde prijs in de categorie ongevuld is voor René Vermeij uit Kampen die ieder jaar van zich laat spreken in de top van deze Award. In de categorie gevuld desembrood is het brons voor Bergerslag, De Echte Bakker uit Staphorst die hiermee voor het tweede jaar op rij in de top meedoet.

Durf te bakken

De keurmeesters spreken van een goed niveau van de inzendingen. Vreugdenhil: “We zien steeds meer desembroden die een lang rijsproces in de koeling hebben gehad. Daaruit spreekt de durf van de bakkers om het proces te vertragen. Zo ontstaat meer smaak en wordt de structuur wat grover.” Marco geeft een algemene tip mee aan de deelnemers: “Durf te bakken, desembrood bevat meer water en daardoor kan het langer gebakken worden.”