Panettone: Een verhaal van romantiek, tragedie en triomf

7 dec. 2022

Winter
Kleinbrood
Brood
Kerst
Brood

Tijdens de kerstdagen in Milaan zijn het niet de etalages van de warenhuizen die de meest feestelijke uitstalling hebben, maar de bakkerijen met hun royale presentaties van de traditionele panettone. Maar hoe is dit rijke, zoete brood het typische Italiaanse kerstdessert geworden?

De oorsprong van de panettone

Het ware verhaal over de oorsprong van panettone is misschien verloren gegaan in de geschiedenis, maar in afwezigheid daarvan zijn er in de loop der jaren enkele fantastische legendes ontstaan. 

Tragedie werd triomf

Volgens de ene legende gaat de oorsprong van panettone terug tot 1495. Tijdens de voorbereidingen van het luxueuze kerstbanket van de hertog van Milaan was één van de desserts verbrand. 

Een jonge kok, Toni genaamd, besloot snel een vervanger te maken met een desem die hij voor Kerstmis had bewaard. Door bloem, eieren en suiker toe te voegen, maakte hij een gerezen en zacht deeg dat resulteerde in een rijk briochebrood, gevuld met rozijnen en gekonfijt fruit. 

Het nieuwe recept was een groot succes; de hertog was er zo dol op dat de familie Sforza het recept "Pane di Toni" noemde, naar de maker ervan. 

Een romantiek in Milaan

Een andere meer romantische legende vertelt het verhaal van Ughetto degli Atellani, een rijke Milanees die hevig verliefd werd op een vrouw genaamd Adalgisa. Adalgisa was de dochter van een arme bakker, waardoor hij niet met haar kon trouwen.

Om haar hand voor zich te winnen, vermomde Ughetto zich en nam een baan aan in de bakkerij van Adalgisa's vader. Hij besloot een zoet brood te maken om in de bakkerij te verkopen en voegde er later gekonfijt fruit en rozijnen aan toe.

Deze nieuwe creatie was een openbaring en de bakkerij werd daardoor beroemd in heel Milaan. Met het nieuwe respect en de rijkdom die Ughetto de familie van zijn geliefde bracht, mocht hij eindelijk trouwen met de vrouw van wie hij hield. 

Het culturele belang van panettone

Hoe dit traditionele recept ook tot stand is gekomen, het belang van panettone voor Italianen en miljoenen mensen over de hele wereld kan niet worden onderschat. Panettone-puristen zijn zelfs een petitie gestart op change.org om panettone door Unesco te laten erkennen als een waardevol cultureel artefact, zodat de traditie voor de komende jaren wordt beschermd. 

Panettone is niet alleen een authentiek en heerlijk Italiaans dessert, de legendes erachter en het culturele erfgoed dat blijft bestaan, maken dit tot een echt bijzonder recept. 

Op zoek naar panettone inspiratie? Probeer onze panettone recepten! 

Onze Technische Adviseurs hebben een verzameling panettone recepten samengesteld die u kunt proberen, elk met een iets andere draai afhankelijk van de verschillende behoeften van de consument. 

Panettone Chocolade Sinaasappel 

Chocolade en sinaasappel is een gouden combinatie; giet dit gouden duo in de vorm van een panettone en laat uw klanten genieten van dit ongelooflijk lekkere Italiaanse kerstbrood. 

Panettone de zoete oosterse verleiding

Wat dacht u ervan om een panettone om te toveren in een heerlijke zoete oosterse verleiding die uw klanten zal intrigeren en prikkelen? Het is een unieke combinatie met een vleugje klassieke panettone erin. 

Panettone Papaya Cranberry Ananas


Met papaya, cranberries en ananas zal deze tropische versie van de klassieke panettone uw klanten versteld doen staan!

Verwante recepten en artikelen