11 jun. 2025
Stadsbakkerij De Bie verrast klanten met opvallende broodsoorten.
Stadsbakkerij De Bie in Nijmegen bestaat al honderd jaar en is 35 jaar in handen geweest van Peter Jeukens en zijn vrouw Florence. Binnenkort dragen zij de bakkerij over aan Jordy Reijnders. Maar niet voordat ze met baktechnisch adviseur Marco van Scheijndel van Puratos nog eens lekker brainstormen over verrassende broodsoorten. Peter: “Ik wil altijd iets geks!”
Hun afscheid van Stadsbakkerij De Bie in Nijmegen is aanstaande. Na de zomer dragen Peter Jeukens en zijn vrouw Florence hun bakkerij over aan medewerker Jordy, die al bijna negen jaar bij hen werkt. “We doen het werk nog steeds met heel veel liefde en plezier”, benadrukt Peter. “Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Wij zien in Jordy een zeer geschikte kandidaat die ons bedrijf gaat voortzetten. Uiteraard gaat hij daar zijn eigen draai aan geven.”
door Linda van ’t Land
Toch zal het de Nijmeegse bakker, een gepassioneerd vakman in hart en nieren, nog niet meevallen om binnen afzienbare tijd het werk uit handen te geven. “Ik heb altijd out-of-the-box willen bakken en ben dol op gekkigheid. Misschien dat het daarom zo goed klikt met baktechnisch adviseur Marco van Scheijndel van Puratos. Zeker eens per jaar komt hij langs in ons bedrijf en hij heeft altijd wonderlijke plannen. Hij appt me ook regelmatig: ‘Peter, is dit niet iets voor jou?’ Dan heeft hij ergens iets gezien of gelezen wat hij bij mij vindt passen. Ik werk zijn ideeën uit tot recepten en verzin een creatieve naam voor het product. Regelmatig vinden deze innovaties hun weg naar onze twee winkels. Dat gaat vaak goed, maar niet alles kan gelijk een schot in de roos zijn. Soms heeft het wat tijd nodig.”
Peter heeft zijn Keizerskroon ontwikkeld op basis van O-tentic Durum van Puratos - een actief broodverbetermiddel voor rustieke broden gemaakt van durumtarwe. Dit ambachtelijke brood is rijk gevuld met uitgebakken spekjes, uien en Old Amsterdam. Ook ligt er aspergebrood in de winkels, gevuld met witte en groene asperges, beenham en rucolasla. “Door het typisch mediterrane smaakprofiel van O-tentic Durum is het ook heel geschikt om focaccia’s mee te bakken”, aldus Peter. “Ik maak er bijvoorbeeld een focaccia van met pesto, olijven, gebakken uien en knoflook.”
De bakkerij van Stadsbakkerij De Bie is maar klein. Iedere vierkante centimeter wordt benut en er is geen ruimte voor een eigen desemketel. Daarom vertrouwt Peter op de producten van Puratos. Hij laat daarmee de meest verrassende creaties uit zijn bakkerij tevoorschijn komen.
“Dat waardeer ik enorm in Peter”, vertelt Marco van Scheijndel van Puratos. “Alles wat we hem aanreiken, probeert hij uit. Hij wil steeds weer voor nieuwe dingen gaan en is een echte volhouder. Hij promoot zijn innovaties ook goed op social media: op zijn Facebook- en Instagrampagina is altijd iets te beleven.” “Dat verwachten mijn klanten ook van ons”, benadrukt Peter. “Als ik niet laat horen wat onze klanten komend weekend bij ons kunnen vinden, krijg ik telefoon. Ook gebeurt het regelmatig dat mensen naar aanleiding van een bericht op social media bellen: ‘Leg maar vijf van die broden voor me klaar’. Het werkt dus écht.”
Ook in zijn winkels is Peter voortdurend op zoek naar ambassadeurs van het ambacht. “Kinderen die hier komen, vragen naar bakker Peter en krijgen van mij een krentenbol in de bakkerij. We laten ook veel proeven in de winkels: daar moet je niet zuinig mee zijn. Weet je wat een advertentie in de krant kost? Daar kun je heel wat producten voor weggeven.”
De omzet in het bedrijf loopt voornamelijk via de winkels: één aan de Krayenhofflaan in Nijmegen, waar ook de bakkerij gevestigd is, en één aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen: de oudste winkelstraat van Nederland. “Onze winkels zijn de basis. We leveren daarnaast vers brood aan een aantal kinderdagverblijven en producten aan wat horeca in de stad, maar ik ben nooit actief op zoek geweest naar klanten in het derde kanaal. Ik wil in onze relatief kleine bakkerij niet alles voor hen op de kop hoeven zetten en wil ook niet afhankelijk zijn van enkele grote klanten.”
Peter is dan ook wars van korting geven. “Dat doe ik pertinent nooit. Als ambachtelijke bakker lever ik maatwerk en service en daar moet je voor betalen. We gebruiken in onze bakkerij goede bloem en dure grondstoffen: daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan. Wij leveren uitsluitend kwaliteit.”
Naast bijzondere broodsoorten verkoopt Stadsbakkerij De Bie ook banket. Tientallen cakes gaan er wekelijks de deur uit, gebakken op basis van Tegral Boerencake van Puratos. “Deze cake is heerlijk van smaak en heeft een lekker spekkige structuur. Niet alleen ik ben er dol op, maar vooral mijn klanten”, aldus Peter.
“We verkopen veel gewone boerencakes en marmercakes. Maar met name onze appelkruimelcake is een hardloper in het assortiment: we bakken deze in houten bakjes en werken de cake af met kaneelgranules, verse appels en roomboterkorrels. In het weekend maken we soms een speciale editie, bijvoorbeeld met frambozen.” Marco lacht: “Peter heeft altijd verrassingen in zijn winkel! Ik denk dat ik wel vijftig verschillende recepten voor bijzondere broden bij hem heb achtergelaten.” En dat heeft Peter zeer gewaardeerd. “Puratos levert mij de juiste service en hulp en dat is altijd maatwerk. Daar houd ik van. Ik ben namelijk Peter en niet klantnummer 256. Ik houd van een persoonlijke benadering.”
Peter en Florence gaan hun bedrijf zeker missen, wanneer ze het straks hebben overgedragen. “Er is zoveel gebeurd in deze winkel. Er is gelachen, we hebben lief en leed met klanten gedeeld en er zijn de nodige tranen gevloeid. Een bakkerij heeft ook een sociale functie en dat past bij het ambacht. We hopen dat Stadsbakkerij De Bie nog heel lang mag bestaan!”
Ashok Gharbaran, eigenaar van Bakkerij Ashok, verkoopt Surinaamse puntjes aan toko’s door heel Nederland. Zijn geheim? Misschien wel het broodverbetermiddel S500 van Puratos.
In 2024 bakte Echte Bakker van der Steen uit Made de beste paasstol van Nederland. Bakker Jeroen van der Steen wil dit succes herhalen en begint direct na carnaval met experimenteren. Hij gebruikt broodverbetermiddel Subliem Boterstol van Puratos in zijn recept.
Actief desempoeder voor rustiek brood.
Een cakemix voor traditionele boerencakes.