Van brood naar verwennerij: nieuwe desemtoepassingen in bakkerijen

Artisans
Concepts
Retail
Taste Tomorrow
Brood
Banket
Industry
Foodservice
Bakery
Hospitality
Trend

25 okt. 2025

Dacht u dat de desemtrend al voorbij was? Zeker niet! Volgens onze Taste Tomorrow online data is het nog steeds de grootste en één van de snelst groeiende trends in de bakkerijsector. Het gebruik van desem gaat veel verder dan brood – het strekt zich uit tot croissants, pizza, brioche en cruffins

Twijfelt u nog of de desemtrend blijft? Kijk maar naar de popcultuur: Taylor Swift vertelde onlangs in de New Heights-podcast dat ze “60% van de tijd” aan desem denkt en experimenteert met broden zoals blueberry lemon, cinnamon swirl en funfetti. Bekende namen zijn fan, consumenten vragen om nieuwe toepassingen - en daardoor groeit de desemhype alleen maar verder. Ontdek hoe ver u kunt gaan met deze frisse toepassingen!

Desemsnacks

In de snack- en to-go schappen verschijnen steeds meer verpakkingen met de claim ‘gemaakt met desem’. Buitenlandse voorbeelden zijn de mini pretzels van Unique Snacks Knead ‘Ems en de Noorse Desem-Roggechips van Trader Joe’s. Of kant-en-klaar knoflookbrood, gekruid met een knoflook-parmezaan-kruidenmix, van Essential Baking. Deze desemsnacks spelen in op de groeiende vraag naar verantwoorde verwenmomenten. Ze bieden voedzame ingrediënten en rijke, bevredigende smaken.

Desem tortillas

Fans van Mexicaans eten en lunchwraps kunnen nu zelfs hun tortilla’s met desem krijgen. PACHA heeft glutenvrije wraps ontwikkeld die goed zijn voor de darmgezondheid en vrij van allergenen. Door gebruik te maken van gekiemd en gefermenteerd boekweit spelen deze tortilla’s ook in op de populariteit van speciale granen. Deze granen bieden gezondheidsvoordelen zoals betere spijsvertering, stabiele bloedsuikerspiegel en een hoog vezelgehalte. De ‘clean label’-ingrediëntenlijst van de Desem Boekweit Tortillas spreekt bovendien consumenten aan die op zoek zijn naar pure producten. Er staan namelijk slechts twee ingrediënten op: boekweit en zeezout.

Desem pasta

Desem verovert nu ook andere categorieën dan brood, met een reeks nieuwe pasta-introducties op basis van desem. Merken zoals Fermentelli Pasta en Bionaturae hebben varianten gelanceerd zoals fusilli, rigate, spaghetti, ziti en campanelle.

Deze producten beweren specifiek gericht te zijn op darmgezondheid en verteerbaarheid, zodat consumenten van pasta kunnen genieten zonder last te hebben van een opgeblazen gevoel. Daarnaast gebruikt Fermentelli Pasta een speciaal koud fermentatieproces van 72 uur. “Ik heb maandenlang geëxperimenteerd, getest en verfijnd,” zegt oprichter Jordan Fainberg. “Veel deeg mislukte. Noedels braken. Maar langzaam - heel langzaam - hebben we het voor elkaar gekregen.''

Desem verwennerij

Desem is altijd al geassocieerd met ambachtelijke productie en gezonde voeding, maar inmiddels is het zo mainstream geworden dat het die reputatie doorbreekt. Desem breidt zijn bereik nu ook uit naar snacks.

In Amerikaanse supermarkten zijn er zelfs hotdogbroodjes van desem verkrijgbaar, zoals die van de biologische bakker Rudi’s. Ook grote fastfoodketens omarmen desem. Starbucks introduceerde in het Midden-Oosten een Desem Dubai donut met melkchocolade en kunefe. En burgerketen Jack in the Box bracht tijdelijk de Desem Smashed Jack: een twist op hun iconische burger met gesmolten kaas, augurken en uien op geroosterd desembrood. Jack in the Box lanceerde zijn eerste desemproduct al in 1997 en zegt: “Jack-producten met desembrood zijn sindsdien alleen maar populairder geworden.”

Desem naan

De Indiase keuken is enorm en wereldwijd populair, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Alleen al in Londen zijn er 3.600 Indiase restaurants – zelfs meer dan in Delhi en Mumbai! Geen wonder dat er bij groothandel Brake een desembrood-variant van naan verkrijgbaar is. Perfect voor curryrestaurants die kiezen voor een moderne twist, maar ook voor restaurants en cafés die trendy lunchopties aanbieden, zoals naan met hummus, feta en granaatappel.

Gezondheid ontmoet verwennerij in eiwitrijke gebakjes en broodproducten.

Van baklava tot donuts: eiwitrijke bakkerijproducten geven verwennerij een nieuwe betekenis. Ontdek hoe merken smaak en voeding combineren om aan de vraag van consumenten te voldoen.

Gerelateerde blogs
Online texturen nemen de bakkerij-, patisserie- en chocolade-industrie over
Ontdek de online textuurtrends die bakkerij, patisserie en chocolade opschudden, van taaie mochi tot knapperige kataifi en romige karamelkernen.
Virale gezondheids-ingrediënten voor bakkerij en patisserie
Ontdek 7 virale gezondheidsingrediënten die verwennerij en welzijn combineren. Haver, dadels en cacao zijn op dit moment de drijvende kracht achter innovatie in bakkerij en patisserie.