Hoe u uw volkorenassortiment kunt uitbreiden

15 nov. 2022

Meergranen en Volkoren

De consument van vandaag is zich steeds meer bewust van de gezondheid en duurzaamheid van het voedsel dat men consumeert. Zoals blijkt uit ons onderzoek Taste Tomorrow van 2019, eisen consumenten meer authenticiteit, natuurlijkheid en gezondheid, zonder afbreuk te doen aan de smaak. Aangezien volkoren granen deze vraag perfect beantwoorden, zien we een stijgende vraag naar dit ingrediënt. Volkoren is inmiddels de meest gegeten broodsoort in Nederland , dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) op basis van recent Gfk-onderzoek. 

Pretty young teenage girl taking a bite of a healthy brown wholegrain roll as she enjoys a healthy breakfast at home with a glass of fresh orange juice

Wat is volkoren?

Een volkoren graan is het hele graan, bestaande uit de zemelen, de kiem en het kiemwit. De zemel is het omhulsel rond de korrel en zit vol vezels. De kiem is het embryo dat kan uitlopen tot een nieuwe plant. De kiem bevat vitaminen, wat eiwitten en mineralen, en wat omega-3. Het kiemwit vormt het grootste deel van het graan. Het voorziet de kiem van de nodige voedingsstoffen en energie om te groeien, aangezien het koolhydraten, eiwitten en enkele vitaminnen en mineralen bevat. 

Waar komen volkoren granen vandaan?

Volkoren heeft altijd deel uitgemaakt van ons dieet. Pas tijdens de industriële revolutie, met de opkomst van nieuwe maaltechnieken, verschenen geraffineerde granen, wat betekent dat het graan alleen nog zijn kiemwit heeft. Geraffineerde granen werden steeds populairder, omdat ze het mogelijk maakten wit brood te maken met een fijnere textuur en een langere houdbaarheid dan voorheen, ondanks een lager voedingsprofiel dan volkorenbrood. 

Vandaag maken volkoren granen hun grote comeback! Consumenten zijn zich meer bewust van wat gezond is, maar weigeren smaak of genot op te offeren. Ze maken duurzamere voedingskeuzes en willen meer gezonde ingrediënten aan hun dieet toevoegen. Ze grijpen dus vanzelfsprekend naar volkoren granen! Nederlandse consumenten erkennen het positieve verband tussen een gezonde darmflora en vezels (83%), daarnaast geeft 88% aan dat vezels een gezonde invloed hebben op hun brood (Taste Tomorrow, 2019). 

Waarom is volkorenbrood beter voor u en de consument?

Om te beweren dat een brood volkoren is, moet het meer dan 30% volkoren ingrediënten bevatten op basis van het totale drooggewicht van het product, en een groter aandeel volkoren ingrediënten dan geraffineerde. Omdat volkorenbrood meer volkoren ingrediënten bevat, die alle delen van de korrel omvatten, zou het gezonder zijn: 

  • De zemelen leveren vezels, B-vitaminen, mineralen zoals ijzer en eiwitten.
  • De kiem zit boordevol mineralen, B-vitaminen, vitamine E en andere fytochemicaliën.
  • Het kiemwit bevat koolhydraten, eiwitten en kleine hoeveelheden B-vitaminen. 

Volkorenbrood bevat dus meer voedingsstoffen dan brood op basis van geraffineerde granen en wordt als gezonder beschouwd. 

Vandaag de dag is volkoren overal. Dus hoe kunt u ervoor zorgen dat uw volkorenbroden de beste op de markt zijn? Door de beste granen en zaden te selecteren en ervoor te zorgen dat ze zacht en sappig zijn, zodat hun fantastische smaak zonder bijsmaken naar voren komt. Door ervoor te zorgen dat het kruim vochtig en vers blijft, dat de korst knapperig blijft en door een groot volume te leveren. En dit alles op een consistente manier, keer op keer. 

Om u te helpen dag na dag fantastische resultaten te behalen, doet Puratos de onbetwistbare belofte dat "Ongeacht de gebruikte Puratos oplossing, u altijd de Best-In-Class volkoren broden zult bakken, die de voorkeur genieten van de consumenten!" 

Onze oplossingen om de beste volkoren producten te maken

Softgrain

Softgrain

Softgrain heeft al het goede van volkoren granen, met extra natuurlijke versheid & een superieure smaak! Deze kant-en-klare volkoren granen en zaden zijn gekookt en doordrenkt met desem en bieden een innovatief en gedifferentieerd productassortiment, met het extra gemak van een gezonde, smaakvolle oplossing.

Puravita

Puravita

Puravita omarmt het verlangen van de consument naar gezonde granen & zaden broden zonder compromissen te sluiten op het gebied van smaak. Alle broden in deze range bevatten minstens evenveel vezels als volkorenbrood, zijn lactosevrij en beschikken daarnaast stuk voor stuk nog over extra gezondheidseigenschappen.

Easy Neerlandsch Volkoren Plus

Easy Neerlandsch Volkoren Plus

Easy Neerlandsch Volkoren Plus is onze 25% mix voor volkorenbrood met extra vezels en zonnebloempitten.

Subliem Volkoren Kleinbrood

Subliem Volkoren Kleinbrood

Met Subliem Volkoren Klein maakt u heerlijke, gezonde, 100% volkoren zachte broodjes en puntjes.